Valuta in Abu Dhabi

Dit moet je weten over de valuta in Abu Dhabi; de Dirham

In Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, is de Dirham de officiële valuta. Deze munteenheid wordt ook gebruikt in de rest van de Emiraten, zoals Dubai en Sharjah. Als je van plan bent om naar Abu Dhabi te reizen, is het handig om wat meer te weten over de Dirham. Wij hebben alle informatie voor je op een rijtje gezet over deze valuta, zoals hoeveel Dirham je krijgt voor een Euro, of je Dirham kunt pinnen met een Nederlandse pinpas en waar je contante Euro’s kunt wisselen voor Dirham. Altijd interessant om te weten toch?

Abu Dhabi Dirham naar Euro

Als je naar Abu Dhabi reist en bijvoorbeeld een taxi moet boeken, zul je merken dat de Dirham een sterke munteenheid is. Handig om te weten is wel, hoeveel je betaald voor een taxi in Abu Dhabi. Op het moment van schrijven is de wisselkoers ongeveer 1 Euro = 4,5 Dirham. Dit betekent dat je voor elke Euro die je inwisselt, ongeveer 4,5 Dirham ontvangt. De Dirham is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en heeft dus een stabiele wisselkoers. Dit betekent dat je niet veel schommelingen zult merken tijdens je verblijf in Abu Dhabi. Het is echter altijd verstandig om de wisselkoers in de gaten te houden, omdat deze kan veranderen.

Kun je Dirham pinnen met een Nederlandse pinpas?

Als je naar Abu Dhabi reist en van plan bent om gebruik te maken van je pinpas, is het belangrijk om te weten dat sommige banken in de Emiraten geen internationale transacties toestaan. Het is dus verstandig om voor vertrek bij je bank te informeren of je pinpas geactiveerd is voor gebruik in de Emiraten. Daarnaast is het handig om een creditcard mee te nemen, aangezien deze vaker geaccepteerd worden dan pinpassen. In Abu Dhabi zijn er genoeg geldautomaten te vinden waar je Dirham kunt pinnen. Let wel op eventuele transactiekosten die je bank in rekening kan brengen. Het is ook handig om wat contant geld mee te nemen voor noodgevallen.

Waar kun je Euro’s wisselen voor Dirham?

Als je liever contant geld wilt hebben, kun je in Abu Dhabi op verschillende plekken Euro’s wisselen voor Dirham. De makkelijkste optie is om dit bij een bank te doen. Zij zullen je een redelijke wisselkoers bieden. Houd er wel rekening mee dat sommige banken alleen grote biljetten (zoals 100 Euro) accepteren en er een maximumbedrag kan zijn dat je kunt wisselen. Ook kun je Euro’s wisselen bij wisselkantoren, die te vinden zijn op luchthavens, in winkelcentra en toeristische gebieden. Over het algemeen zijn de wisselkoersen iets minder gunstig dan bij banken, maar het is wel handig als je snel wat Dirham nodig hebt. Contante euro’s kun je ook wisselen bij sommige hotels, al zal de wisselkoers vaak minder gunstig zijn dan bij banken en wisselkantoren.

Andere handige tips

Eenmaal in Abu Dhabi zul je merken dat de Dirham in verschillende biljetten en munten komt. Zo zijn er biljetten van 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 Dirham en munten van 1, 2 en 5 Dirham en filsmuntjes van 25, 50 en 100 fil. Het is handig om wat kleingeld op zak te hebben voor bijvoorbeeld fooien en kleine aankopen op de markt. Ook is het goed om te weten dat de vrijdag de wekelijkse vrije dag is in Abu Dhabi en veel banken en wisselkantoren dan gesloten zijn. Zorg er dus voor dat je genoeg Dirham in huis hebt voor het weekend. Wil je een beetje op de kosten letten als je naar Abu Dhabi gaat? Overweeg dan een all inclusive hotel in Abu Dhabi, scheelt flink in de uitgaven!